فهرست مطالب

نشریه روانشناسی معاصر
سال ششم شماره 2 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن گل پرور، امیرحسین سمسار، حمید آتش پور صفحه 1
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش پنج عامل بزرگ شخصیت (نوروز گرایی، برون گرایی، تجربه پذیری، همسازی و وظیفه شناسی) در پیوند میان عدالت سازمانی ادراک شده با رفتارهای ضد تولید در نمونه ای از کارکنان صنایع بود. سیصد و شش نفر از کارکنان مرد این صنایع با پاسخگویی به پرسشنامه فرم کوتاه پنج عامل شخصیت (NEO)، پرسشنامه عدالت سازمانی (OJI) و پرسشنامه رفتارهای کاری ضدتولید (CWB) در این پژوهش شرکت کردند. نتایج پژوهش نشان داد که بین نوروزگرایی با عدالت رویه ای، عدالت تعاملی همکار محور و رفتارهای ضد تولید معطوف به سازمان، بین برون گرایی با عدالت تعاملی همکار محور و رفتارهای ضد تولید معطوف به سازمان و همکاران، بین تجربه پذیری با رفتارهای ضد تولید معطوف به سازمان و همکاران، بین همسازی با عدالت رویه ای، عدالت تعاملی همکار محور و رفتارهای ضد تولید معطوف به سازمان و همکاران و بین وظیفه-شناسی با عدالت تعاملی همکار محور و رفتارهای ضد تولید معطوف به سازمان و همکاران رابطه معنادار وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد وقتی وظیفه شناسی و برون گرایی بالا است، افزایش عدالت تعاملی همکار محور باعث کاهش رفتارهای ضدتولید معطوف به همکاران و سازمان می شود و وقتی تجربه پذیری پایین است، افزایش عدالت تعاملی همکار محور باعث کاهش رفتارهای ضدتولید معطوف به همکاران می شود.
    کلیدواژگان: عدالت رویه ای، عدالت تعاملی همکار محور، شخصیت، رفتار ضدتولید معطوف به سازمان، رفتار ضدتولید معطوف به همکار
  • محمدعلی بشارت، عاطفه عبدالمنافی، حجت الله فراهانی، محمدرضا خدایی صفحه 15
    الگوی باور کلی افراد به مهارپذیری یا مهار ناپذیری نتایج و پیامدهای زندگی، تعیین کننده منبع کنترل رفتار محسوب می شود. راتر باور کلی افراد به مهار پذیری نتایج و پیامدهای زندگی شخصی را در امتداد پیوستار درونی- بیرونی مطرح کرده است. پژوهش حاضر با هدف شناخت و تعیین نقش تعدیل کننده منبع کنترل در رابطه بین خشم و افسردگی در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی انجام شد. تعداد 127 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی (81 مرد، 45 زن) در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد تا مقیاس افسردگی بک (BDI)، مقیاس خشم چندبعدی (MAI) و مقیاس منبع کنترل راتر (RLCS) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد مختلف خشم شامل خشم انگیختگی، خشم انگیزی موقعیتی، نگرش خصمانه و خشم درونی و منبع کنترل بیرونی با سطوح افسردگی رابطه مثبت معنادار داشتند. رابطه بین منبع کنترل درونی و افسردگی منفی معنادار بود. نتایج تحلیل رگرسیون تعدیلی نشان داد که منبع کنترل تنها در رابطه بین خشم انگیزی موقعیتی و افسردگی تاثیر تعدیل کننده دارد؛ با افزایش سطوح منبع کنترل درونی رابطه این دو متغیر ضعیف تر می شد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که منبع کنترل بیرونی و خشم می توانند افسردگی را پیش-بینی کنند و احتمالا باعث تشدید علایم افسردگی شوند.
    کلیدواژگان: خودمهارگری، هیجان، اختلال خلقی
  • معصومه ملکی پیربازاری، ربابه نوری، غلامرضا صرامی صفحه 25
    این پژوهش با هدف مشخص کردن نقش واسطه ای خودکارآمدی در رابطه بین منابع حمایت اجتماعی و علایم افسردگی در دانشجویان دانشگاه های شهر تهران انجام شد. نمونه شامل 333 دانشجو (162 زن، 171 مرد) از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های تهران و امیر کبیر بودند. از دانشجویان خواسته شد سه مقیاس افسردگی بک (I-BDI)، مقیاس خودکارآمدی شرر (SES) و مقیاس حمایت اجتماعی واکس (SS-A) را تکمیل نمایند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی اسپیرمن و تحلیل مسیر استفاده شد. در این پژوهش یک مدل فرضی که برگرفته از مدل هاسلم، پاکنهام و اسمیت بود، مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد مدل پیشنهادی با داده های پژوهش برازش مناسبی داشت. خودکارآمدی و حمایت اجتماعی از جانب دوستان به-طور مستقیم و حمایت خانواده به طور غیرمستقیم بر علایم افسردگی دانشجویان اثرداشت. همچنین خودکارآمدی نقش واسطه ای در رابطه حمایت اجتماعی و افسردگی و بیشترین تاثیر را بر علایم افسردگی دانشجویان داشت. بنابراین نتایج پژوهش نشان داد خودکارآمدی متغیری بسیار مهم در سبب شناسی افسردگی است. چون تجربیات اولیه ایجاد کننده خودکارآمدی بر والدین متمرکز است، حمایت خانواده نقش مهمی در افزایش خودکارآمدی دانشجویان دارد و دانشجویان خودکارآمد بیشتر درگیر روابط اجتماعی می شوند. همچنین دانشجویان به دلیل داشتن تجارب و ویژگی های مشترک، از حمایت دوستان بسیار بهره می برند. مداخلاتی که موجب بهبود خودکارآمدی و دریافت حمایت اجتماعی از جانب خانواده و دوستان شود، می توانند افسردگی را در دانشجویان کاهش داده یا از آن جلوگیری کنند. ارایه چنین مداخلاتی در محیط دانشگاه بسیار مفید و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نظریه شناختی، اجتماعی، حمایت خانواده، حمایت دوستان، اختلال خلقی
  • سحر طاهباز حسین زاده، نیما قربانی، سیدمسعود نبوی صفحه 35
    براساس فرضیه همگونی غایی کل سیستم های یک ارگانیزم در پی دستیابی به یک هدف مشترک هستند و هنگامی که مرز میان خود و غیرخود در سطح یک سیستم از میان می رود احتمال تخریب این مرز در سطح سایر سیستم ها نیز افزایش می یابد. بر این اساس در پژوهش حاضر به بررسی گرایش های شخصیتی خودتخریبی و خودشناسی انسجامی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز و افراد سالم پرداخته شد. 88 بیمار مبتلا به مالتیپل اسکلروز (79 زن، 9 مرد) و 130 دانشجوی دانشگاه تهران (85 زن، 43 مرد) به مقیاس های خودشناسی انسجامی (ISK)، بهوشیاری (MAAS)، خودمهارگری (SCS)، مشکل در روابط بین فردی (IIP)، آسیب به خود (SHI) و خودآزاری پاسخ دادند. نتایج نشان داد میزان خودآزاری، حساسیت بین فردی و پرخاشگری بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز بالاتر از افراد سالم بود در حالی که خودشناسی انسجامی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز پایین تر از افراد سالم بود. بر اساس نتایج پژوهش، ناهماهنگی در سطح یک سیستم با ناهماهنگی در سطح سایر سیستم ها همراه است. تلویحات درمانی نشان می دهد که به منظور رفع ناهماهنگی در سطح یک سیستم می توان و یا باید ناهماهنگی موجود در سایر سیستم ها را اصلاح کرد. بنابراین، درمان های روانشناختی با هدف افزایش علاقه به خود در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز ممکن است در بهبود علایم ایمنی شناختی این بیماران موثر واقع شوند.
    کلیدواژگان: هم گونی غایی، هماهنگی اهداف، خودتخریبی، بیماری اتوایمیون
  • مسعود حسین چاری، مژگان محمدی صفحه 45
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تاب آوری و اعتقادات مذهبی و امکان پیش بینی تاب آوری روان شناختی بر اساس اعتقادات مذهبی در دانشجویان شهری و روستایی انجام شد. نمونه ای مشتمل بر 197 دانشجو (150 دختر و 47 پسر) از دانشجویان شهری و روستایی دانشگاه پیام نور شهرستان بافت در استان کرمان، دو مقیاس تاب آوری بزرگسالان (RSA) و رشد اعتقادی (SBD) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که از بین ابعاد پنج گانه اعتقادات مذهبی، بعد باورهای مذهبی در درجه اول و دانش مذهبی در مرتبه بعدی می توانند تاب آوری دانشجویان را به طور مثبت و معنا دار پیش بینی نمایند. همچنین نتایج نشان داد که الگوی روابط بین متغیرها در دو گروه دانشجویان شهری و روستایی متفاوت است. به نحوی که از دو بعد یاد شده، در گروه دانشجویان شهری، بعد باورهای مذهبی و در گروه دانشجویان روستایی، بعد دانش مذهبی تاب آوری را به طور مثبت و معنادار پیش بینی می کند. یافته های این پژوهش تاییدکننده نقش برخی از ابعاد رشد اعتقادی در تاب آوری روان شناختی دانشجویان است. با توجه به حاکمیت فرهنگ دینی در جامعه ایرانی، کاربرد یافته های پژوهش حاضر را می توان از منظر نقش حمایتی مذهب برای افراد و ضرورت توجه ویژه به این جنبه از آموزش های مذهبی حایز اهمیت دانست.
    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت نگر، باور دینی، محل سکونت
  • یاسمن عابدینی صفحه 57
    نظریه های شناختی-اجتماعی انگیزش و پیشرفت تحصیلی برنقش متقابل متغیرهای شخصی و بافتی در عملکرد تحصیلی تاکید دارند. دراین پژوهش خودکارآمدی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده به عنوان دو متغیر مهم شخصی و بافتی موثر در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر مورد مطالعه قرارگرفته اند. 500 نفر از دانش آموزان دختر در رشته های ریاضی- فیزیک و علوم انسانی از دبیرستان های شهر تهران انتخاب و مطالعه شدند. جهت ارزیابی خودکارآمدی دانش آموزان از خرده مقیاس باورهای خودکارآمدی پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) استفاده شد، میزان تحصیلات، شغل والدین و درآمد خانواده نیز به عنوان شاخص های وضعیت اجتماعی-اقتصادی دانش آموزان مدنظر قرارگرفت. معدل دانش آموزان در دروس اختصاصی آنها در پایان سال تحصیلی نیز به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی آنان درنظر گرفته شد. نتایج نشان داد که خودکارآمدی و رشته تحصیلی نقش معنادار در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارند، درحالی که تحصیلات و شغل پدر نمی توانند به طور معنادار پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کنند. همچنین مشاهده شد که خودکارآمدی و شغل مادر پیش بینی کننده های معناداری از پیشرفت تحصیلی این دانش آموزان هستند.
    کلیدواژگان: باور انگیزشی، ویژگی بافتی، پیشرفت تحصیلی
  • کیوان فردایی بنام، علیرضا کیامنش، ولی الله فرزاد صفحه 71
    این پژوهش با هدف بررسی روابط ساختاری بین مهارت های ذهنی، اطلاعات کلامی و نگرش نسبت به علوم با پیشرفت تحصیلی علوم دانش آموزان سوم راهنمایی صورت گرفت. تعداد 700 دانش آموز (350 پسر، 350 دختر) از بین دانش آموزان سال سوم راهنمایی شهر تهران انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل آزمون محقق ساخته مهارت های ذهنی-اطلاعات کلامی و مقیاس نگرش سنج علوم آیکن (AASS) بوده است.نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های مربوط به مهارت های ذهنی (یادگیری تمیز، یادگیری مفاهیم، یادگیری قواعد و حل مساله) از روابط پیش نیازی برخوردار بوده و نگرش دانش-آموزان نسبت به علوم به طور معنادار از مفاهیم یاد گرفته شده و اطلاعات کلامی دانش آموزان تاثیر می پذیرد. نتایج بیانگر آن است که پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس علوم تحت تاثیر میزان اطلاعات کلامی و مهارت های حل مساله آنان بوده و نگرش دانش آموزان نسبت به علوم نقش اثرگذاری در پیش بینی پیشرفت تحصیلی آنان در این درس ندارد. به عبارت دیگر نتایج حاکی از آن است که مولفه های شناختی و مهارت های ذهنی و همچنین دانش کلامی حاصل شده در فرایند یادگیری تاثیر زیادی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ایفا نموده، به گونه ای که شاید بتوان تاثیر عوامل عاطفی و نگرشی را در مرتبه دوم و به عنوان منابع تعدیل کننده فرایند یادگیری مورد توجه قرار داد. نتایج، همچنین نشان داد که در فرایند یادگیری، دختران بیشتر از روش های حفظ مطالب و ذخیره سازی دانش و مهارت ها استفاده می کنند؛ در حالی که فرایند یادگیری پسران بیشتر از مهارت های مرتبط با استدلال و تفکر قیاسی تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: هدف آموزشی، بازده یادگیری، پیشرفت تحصیلی
  • فریبا خوشبخت، مرتضی لطیفیان صفحه 85
    آموزش ریاضی از اهداف اساسی در آموزش و پرورش مقطع ابتدایی است. از گذشته تاکنون نظریه پردازان و پژوهشگران متعددی در زمینه یادگیری ریاضی و عوامل اثرگذار بر آن، به نظریه پردازی و مطالعه پرداخته اند. در طول تاریخ، نتایج مطالعات آموزش ریاضی به عنوان یک اثرگذار بنیادین در تدریس و یادگیری شناخته شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه کیفیت تدریس معلم، زمان و فرصت یادگیری با توانایی انجام محاسبات و حل مساله ریاضی ضمن در نظر گرفتن تحصیلات و تجربه کاری معلم، در دانش آموزان کلاس چهارم و پنجم ابتدایی، انجام گرفت. به این منظور 650 دانش آموز (320 دختر، 330 پسر) کلاس چهارم و پنجم مقطع ابتدایی شهر شیراز انتخاب شدند. از مقیاس کیفیت تدریس (QTS)، آزمون محقق ساخته ریاضی و فرم ارزیابی زمان و فرصت یادگیری (TOLF) برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش استفاده گردید. نتایج تحلیل مسیر با استفاده از آزمون رگرسیون چندمتغیری سلسله مراتبی نشان داد که عملکرد دانش آموزان هم در انجام محاسبات و هم در حل مسایل ریاضی از طریق فرصت و زمان یادگیری توسط تجربه و تحصیلات معلم پیش بینی شده اند. به عبارت دیگر فرصت و زمان یادگیری نقش واسطه ای در ارتباط بین ویژگی های معلم با عملکرد ریاضی دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: حل مساله، رفتار معلم، وضوح تدریس معلم، زمان یادگیری
|
  • Mohsen Golparvar, Amir Hossein Semsar, Hamid Atashpoor Page 1
    The aim of the present research was to examine the role of the big five personality factors (neuroticism، extroversion، openness to experience، agreeableness and conscientiousness) in the relationship between perceived organizational justice with counter productive behaviors in a sample of industries employees. Three hundred and six employees of these industries were included in this research. All participants were asked to complete the short form of Big Five Personality Inventory (NEO)، Organizational Justice Inventory (OJI) and Counterproductive Work Behaviors Questionnaire (CWB). The results revealed that there were significant relationships between neuroticism with procedural justice، co-worker based interactional justice and counterproductive behaviors toward organization and co-workers، between extroversion with co-worker based interactional justice and counter productive behaviors toward organization and co-workers، between openness to experience with counter productive behaviors toward organization and co-workers between agreeableness with procedural justice، co-worker based interactional justice and counterproductive behaviors toward organization and co-workers، and between conscientiousness with co-worker based interactional justice and counter productive behaviors toward organization and co-workers. Also results revealed that when conscientiousness and extroversion were high، the increase of co-worker based interactional justice resulted in decrease of counter productive behaviors toward co-workers and organization. When openness to experience was low، increase of co-worker based interactional justice resulted in counter productive behaviors toward co-worker.
    Keywords: procedural justice, co, worker based interactional justice, personality, counter productive behaviors toward organization, counter productive behaviors toward co, worker
  • Mohammad Ali Besharat, Atefeh Abdolmanafi, Hojjatollah Farahani, Mohammad Reza Khodaei Page 15
    Locus of control is defined as general pattern of enduring belief in the extent of controllability of outcomes of events in one''s life. According to Rotter، one''s belief in the controllability can be placed alonge the internal-external continuum. The purpose of the present study was to examine the moderating role of locus of control on the relationship between anger and depression in a sample of patients with major depression disorder. A total of 127 patients with major depression disorder (81 men، 45 women) participated in the study. Participants were asked to complete the Beck Depression Inventory (BDI)، Multidimensional Anger Inventory (MAI) and Rotter΄s Locus of Control Scale (RLCS). Results showed that anger dimensions (including anger arousal، anger-eliciting situations، hostility outlook and anger-in) and external locus of control had a positive and significant relationship with depression. Internal locus of control was negatively related to depression. Locus of control only moderated the relationship between anger-eliciting situations and depression. The relationship between anger-eliciting situations and depression was reduced by increasing levels of internal locus of control. It can be concluded that external locus of control and anger can predict depression and possibly have an intensifying effect on depressive symptoms.
    Keywords: self, control, emotion, mood disorder
  • Masoume Maleki Pirbazari, Robabeh Nouri, Gholamreza Sarami Page 25
    The present research aimed to understand the mediating role of self-efficacy in the relationship between social support resources and depressive symptoms in university students in the city of Tehran. The sample consisted of 333 students (162 female and 171 male) of Tehran and Amir Kabir Universities. The instruments were as follows: Beck Depression Inventory (BDI-I)، Sherer Self-Efficacy Scale (SES)، and The Social Support Appraisals Scale (SS-A). Data was analyzed using pearson correlation and path analyses. A causal model taken from Haslam، Pakenham، and، Smith،s model (2006) was tested in this study. Results showed that the proposed model had sufficient fitness with data of the research. Path analysis showed that self-efficacy and peer support significantly affected depressive symptoms directly. It was found out that family support also had an affect، albeit indirectly. Self-efficacy had the strongest effect on depressive symptoms. Thus Self-efficacy may be considered as an important variable in the etiology of depression. It seems that arly experiences of self-efficacy of students depend heavily on parental and family support and students with high self-efficacy seem to get involve more in social relationships. In addition، students benefit from peers support because they have common experiences and characteristics. Therefore، peer support may be play a role in reducing depression in students. Thus، interventions that help improve self-efficacy and increase social support from peers and the family can decrease and prevent depressive symptoms in university students. Therefore presenting this kind of interventions in the university environment may prove useful and necessary.
    Keywords: cognitive, social theory, family support, peer support, mood disorder
  • Sahar Tahbaz Hoseinzadeh, Nima Ghorbani, Seyed Masoud Nabavi Page 35
    Based on “teleological coherence” hypothesis، all of the systems of an organism aim to achieve a common goal and when the boundaries between self/nonself are broken in one system، the possibility that they will be destroyed in other systems is increased. On this basis the present study aimed to investigate self-destructive tendencies and integrative self-knowledge of MS patients (N = 88) and normal participants (N = 130). 88 MS patients and 130 students of University of Tehran completed scales measuring the following aspects: Integrative-Self-Knowledge (ISK)، mindfulness (MAAS)، self-control (SCS)، Interpersonal problems (IIP)، Self-Harm (SHI)، and masochism. Results showed that MS patients scored significantly higher than normal subjects in masochism، interpersonal sensitivity and aggression while scores of MS patients were lower in Integrative Self-Knowledge (ISK). Based on these results، disharmony in one system is accompanied by disharmony in other systems. Therapeutic implications suggest that in order to reduce the disharmony in one system، we should improve disharmony in other systems. Thus، psychological interventions that promote self-interest in MS patients may be effective in improving immunological symptoms in these patients.
    Keywords: teleological coherence, harmony of perpose, self, destruction, autoimmune disease
  • Massoud Hosseinchari, Mojgan Mohammadi Page 45
    The present study aimed to investigate the relationship between resilience and religious beliefs، and whethere or not it would be possibile to predict psychological resilience based on religious beliefs in urban and rural university students. A sample of 197 urban and rural university students (150 female and 47 male) who were selected via accessible random sampling in Payam-e-Nour University of Baft city in Kerman province completed Resilience Scale for Adults (RSA، Jowkar et al، 2010) and Scale of Belief Development (SBD، Maenavipour & Sharifi، 2003). Data were analyzed using correlation and stepwise multiple regression analyses. Findings showed that among five dimensions of religiosity، two dimensions including religious belief and religious knowledge، could positively predict psychological resilience. The pattern of relationships between variables was different in urban and rural students، so that the religious belief dimension in urban students and the religious knowledge dimension in rural students could positively predict psychological resilience. Findings of the present study confirmed the hypothesis that some dimensions of religious beliefs have a significant effect on psychological resilience in university students Considering the dominance of religious culture in the Iranian society، practical importance of these findings is reiterated. Findings are discussed in light of previous literature concerning the possible supportive role played by religion. Suggestions for further research and practical implications of the findings are also discussed.
    Keywords: positive psychology, religious belief, place of residency
  • Yasamin Abedini Page 57
    Social-cognitive theories on motivation and academic achievement emphasize the interactive effects of Personal and contextual variables on the students'' academic achievement. The main purpose of the present study was to investigate the predictive role of self- efficacy and socio-economic status as two important personal and contextual variables on student''s academic achievement. 500 stuents were selected from among humanities and mathematics females students from Tehran high Schools. Subscales measuring، self- efficacy in the Motivational Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) were used (Pintrich & De Groot; 1994). Parents'' Job، income and education were considered as indices of socio-economic status of students. The average of students'' grade in five specific courses at the end of academic year was considered as index of student''s academic achievement. Data was analyzed using confirmatory and exploratory factor analyses، cronbach''s alpha coefficient and hierarchical regression analysis. Results indicated that students'' self-efficacy and discipline has a significant effect on predicting Student''s academic achievement. Father''s job and education and mothers'' education could not predict the student''s academic achievement. Mother''s job significantly predicted student''s academic achievement.
    Keywords: motivational belief, contextual feature, academic achievement
  • Keyvan Fardaei Benam, Alireza Kiamanesh, Valiallah Farzad Page 71
    The present study aimed to assess the structural relationship of intellectual skills, verbal information and attitude toward science with science achievement among 8th graders. The sample consisted of 700 student (350 male students and 350 girl students) from all 8th graders students in Tehran. The data were collected through a researcher-made test assessing intellectual skills-verbal Information and Aiken’s science attitude. Review of the complex relationship between the components related to intellectual skills (Discrimination Learning, Concept Learning, Rule Learning, Problem Solving) suggested that they had the prerequisite relationships with each other and attitude of students toward science was significantly influenced by concepts and information learned by students. Results indicated scientific achievement was influenced by verbal information and problem solving. Students'' attitude toward science did not affect in the scientific achievement. It is suggested cognitive components, intellectual skills and verbal information play an important role in academic achievement and affective and attitudinal components have a moderating influence on the learning process. More over, results suggest that in the learning process, female students frequently use the storage of the knowledge and skills and the learning process of the male students is more likely to be affected by reasoning and deductive thinking skills.
    Keywords: educational goal, learning outcome, academic achievement
  • Fariba Khoshbakht, Morteza Latifian Page 85
    One of the basic aims of elementary education is math learning. Historically math researchers have consistently advocated specific classroom practices as substantial influences in instruction and learning. The purpose of present study was to investigate the relationship between teacher’s academic education and experiences، teacher’s quality of teaching، time and opportunity of learning and students’ ability of calculation and problem solving. The sample consisted of 650 fourth and fifth grade elementary school students (320 girls and 330 boys) that were selected through randomized cluster sampling method. The measuring instruments were quality of teaching scale، time and opportunity of learning form، a researcher made mathematics achievement test (including problem solving and calculation questions). The validity and reliability of all these instruments were confirmed. The results revealed a significant difference between students’ ability of problem solving and students’ ability of calculation. Also results showed teacher’s academic education and experiences significantly predicted students’ ability of calculation and problem solving through time and opportunity of learning.
    Keywords: problem solving, quality of teaching, opportunity for learning, time for learning